Kroeze Interieurbouw

Vind maar eens een opvolger die net zo begaan is met een onderneming als Paul Kroeze zelf. De Oldenzaalse interieurbouwer beseft inmiddels dat het geen eenvoudige opgave is: “Ik verkoop niet aan iedereen, zeker niet aan de hoogste bieder. Bovendien vragen mijn medewerkers om een opvolger die het bedrijf begrijpt, iemand in wie ook zij vertrouwen hebben.” Met duizenden klanten over de hele wereld is de naam Kroeze Interieur een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Overnamekandidaten genoeg zou je zeggen.

“Mijn opvolger moet het bedrijf begrijpen, mee kunnen bewegen met de markt en verstand hebben van het vak interieurbouw”

Het verkopen van een bedrijf is niet iets dat ondernemers vaak doen. Met een koffer vol eisen sprak de heer Kroeze daarom met grote advieskantoren: “Ik miste echter steeds de klik en voelde me er niet prettig bij”. Via een zakenrelatie kwam de heer Kroeze uit bij Djuri Jámbor en Huub Tip: “Veel ervaring in de overnamewereld, enorme kennis van financiële zaken én persoonlijke aandacht. Ik had direct een goed gevoel. In alle rust werd mij uitgelegd hoe het proces zou gaan lopen én ze hadden oog voor de rol die ik graag wilde vervullen.” Door de netwerken te bundelen was er uiteindelijk veel te kiezen.

In het begin van de samenwerking gingen mijn vrouw en ik in gesprek met Djuri. Hij vroeg met welke uitkomst wij gelukkig zouden zijn. Niet alleen ten aanzien van de gewenste opbrengst, maar ook qua eisen aan de koper én onze wensen op persoonlijk vlak. Heel bijzonder vonden we dat. Dat is toch wel de meerwaarde van een kantoor zoals Touché. Die geven je écht persoonlijk aandacht.” 

mobile image

Dat het een langdurig traject zou worden, had niemand kunnen voorzien. In 2019 was de ‘Letter of Intent’ reeds getekend, toen een grote brand bij Kroeze Interieur wel heel letterlijk roet in het eten gooide. De beoogd koper werd voorzichtig en vroeg zich hardop af wat de consequenties zouden zijn voor het bedrijf. Uiteindelijk haakte hij af. Nog tijdens de nasleep van de brand, werd een veelbelovende hand geschud met een nieuwe overnamekandidaat. Toen kwam Corona. Door de toegenomen onzekerheid in de wereld, niet het minst in de afzetmarkt van Kroeze, werd ook dit traject door de potentiële koper afgebroken. Het is begin 2021 als er een concept koopovereenkomst op tafel ligt met kandidaat nummer 3. Tot verbazing van Touché en de heer Kroeze, volgde er geen handtekening, maar een nieuwe prijsonderhandeling. Het goede gevoel verdween, de overeenkomst ging van tafel. Paul Kroeze: “Toen werd ik wel een beetje ongeduldig moet ik eerlijk zeggen. Ik wilde een opvolging rond mijn 60e en begon me af te vragen of dat nog ging lukken. Toch bleef ik altijd vertrouwen houden in de mensen van Touché.”  

Het vertrouwen bleek terecht en het doorzettingsvermogen van Touché beloond. Vijf maanden na het eerste gesprek met de uiteindelijke koper werd, vlak voor de Kerst van 2022, de laatste handtekening gezet. Touché verzorgde opnieuw de gehele verkoopbegeleiding en alle bijkomende zaken: waardebepaling, prijsonderhandeling, due diligence en alle juridische-, belasting- en financiële aspecten. Volgens de heer Kroeze heeft Touché de verwachtingen meer dan waargemaakt. “Touché denkt echt in het belang van de ondernemer. Ze geven niet zomaar op. Daarom heb ik uiteindelijk de koper die past bij mijn eisen én wensen.” 

Paul Kroeze blijft nog maximaal drie jaar verbonden aan het bedrijf: “Dan vind ik het mooi geweest en ga ik andere dingen doen.” Tot die tijd blijft Touché betrokken door ondersteuning te bieden waar nodig of gewenst.

Neem contact met ons op

Een vraagstuk bespreken of gewoon van gedachten wisselen over de mogelijkheden die we kunnen bieden? Neem vrijblijvend contact op of kom langs voor een kop koffie.
Contact